گزارش نشست هم‌اندیشی اقتصادی در اتاق مشترک ایران و ایتالیا

با حضور پروفسور مأنوسی استاد دانشگاه‌ اتاوا در جلسه کمیسیون صنعت، معدن، حمل‌ونقل و کشاورزی

به گزارش اختصاصی ایران‌کانادا، در آغاز این رویداد مهندس احمد پورفلاح رئیس اتاق مشترک ایران و ایتالیا ضمن استقبال از حضور پروفسور اکبر مأنوسی به عنوان میهمان ویژه این نشست، خلاصه‌ای از پیشینه‌ی علمی و حرفه‌ای این استاد برجسته سابق دانشگا‌ه‌های اتاوا و کارلتون کانادا را برای حاضرین شرح داد و از وی دعوت نمود تا با بیان دستاوردهای خود اعضای جلسه را از تجارب خود بهرمند نماید.

این جلسه با حضور پروفسور اکبر مأنوسی، استاد سابق دانشگاه اتاوا و کارلتون کانادا و رئیس و دبیرکل اتاق مشترک ایران و ایتالیا و همچنین هیئت رئیسه و اعضای کمیسیون صنعت، معدن، حمل‌ونقل و کشاورزی این اتاق و با مشارکت برخی صاحبان صنایع و مدیران ارشد بنگاه‌های اقتصادی و صنعتی کشور تشکیل گردید، از اعضای برجسته این نشست می‌توان به آقای مهندس احمد پورفلاح، رئیس اتاق، خانم مهندس لیدا شهابی، دبیرکل، آقای دکتر رضا پیمان‌سلیمی، مدیرعامل شرکت فنی‌مهندسی پرشیا جام و رئیس کمیسیون، آقای مهندس جواد عرفانیان عظیم‌زاده، مدیرعامل شرکت مهندسی و بازرگانی نیرو رامشیر و نایب‌رئیس اول کمیسیون و آقای دکتر ساعد هرسینی، مدیرعامل شرکت سارین‌فا‌م‌سبز و نایب‌رئیس دوم کمیسیون و خانم میترا انصاف‌جو به عنوان دبیر کمیسیون نیز اشاره نمود.

سپس پروفسور مأنوسی ضمن ابراز خرسندی از فرصت حضور در اتاق مشترک ایران و ایتالیا و قرار گرفتن در جمع کارآفرینان برجسته و صاحبان صنایع پیشروی کشور به ذکر تجربیات بالغ بر نیم قرن حضور خود در کانادا پرداخت.
وی کانادا را کشوری پهناور با منابع طبیعی فراوان و دارای زیرساخت‌های مالی و صنعتی مدرن و پیشرفته و همچنین با ثبات سیاسی و اقتصادی پویا توصیف نمود و با توجه به جامعه‌ی چند فرهنگی و حاکمیت قانون، آن را به انتخابی بی‌بدیل جهت زندگی، کار و سرمایه‌گذاری در مقایسه با سایر کشورهای توسعه‌یافته مهاجرپذیر در دنیا دانست.

وی با توجه به سفرهای متعدد خود به اقصی‌نقاط کشور و شناخت عمیق از فضای اقتصادی و سیاسی ایران با ذکر پیشرفت‌های قابل توجه در چند دهه‌ اخیر در برخی حوزه‌ها همانند آموزش عالی، زنان و جوانان از اهمیت و نقش ویژه اتاق‌های بازرگانی در توسعه اقتصادی کشور ابراز رضایت نمود و خواستار اقداماتی اساسی جهت بهبود مناسبات اقتصادی در سطوح بین‌المللی شد.

در ادامه وی با اشاره به حضور اخیر خود به عنوان سخنران مدعو در یکی از نشست‌های مهم در اندیشکده مرکز مطالعات بین‌الملل دانشگاه تهران که با موضوع بررسی روابط ایران و غرب با حضور برخی کارشناسان بین‌المللی و سفرای کشورهای اروپایی برگزار گردیده بود با انتقاد از عملکرد اروپا در همراهی با تحریم‌های ظالمانه یک‌طرفه ایالات‌متحده که اثرات مخربی در حوزه‌های اقتصادی، اجتماعی، علمی و فرهنگی بر اقشار مختلف داشته است عنوان نمود؛ علیرغم وجود چالش‌ها و مشکلات فراوان پیش‌رو، دنبال‌کردن فرصت‌ها و تلاش برای خروج از این بحران بسیار ضروری است.
همچنین با بیان برخی موضوعات مطروحه در این نشست، از صحبت‌های دلسردکننده سفرای کشورهای اروپایی ابراز ناامیدی کرد و با اشاره به تجربیات خود و آشنایی نزدیک با ساختار آن کشورها گفت: ترجیحات کشور‌های اروپایی با توجه به منافع ملی و میزان حجم مبادلات مالی آنها با ایالات‌متحده موجب کنارگذاشتن ایران از مناسبات اقتصاد جهانی شده است و با ذکر آمار و ارقام به جزئیات این موضوع نیز پرداخت.

و از سوی دیگر وی با بیان ظرفیت‌ها و پویایی اقتصاد کانادا، آن را به عنوان یک راهکار و فرصتی جایگزین مطرح نمود و با مرور سوابق و مناسبات اقتصادی ایران و کانادا در گذشته و ذکر برخی تجربیات موفق در زمینه‌های مالی، صنعتی و کشاورزی از لزوم احیای مجدد روابط با کانادا سخن گفت و با اشاره به تلاش‌ها و مذاکرات اخیر خود و روندهای موثر و پیشرفت‌های حاصله برای بهبود روابط دوطرف و به ثمر رسیدن این تلاش‌ها ابراز امیدواری نمود.
در ادامه نیز با ارائه شرح مختصری از فرصت‌های سرمایه‌‌گذاری و ضرورت‌ تعامل بخش‌های اقتصادی خواستار تقویت فعالیت‌های اتاق مشترک ایران و کانادا شد.

سپس با بررسی و واکاوی وضعیت جاری اقتصاد کشور عنوان کرد؛ بانک مرکزی به دلیل محوریت در سیاست‌های مالی و پولی و اثرگذاری مستقیم در جامعه و اتاق بازرگانی نیز به عنوان نقش تعیین‌کننده در چرخه‌ی اقتصادی کشور که فعالیت بخش خصوصی را در خود جای داده است بعد از دولت مهمترین نهادهای مؤثر در اقتصاد کشور هستند و با اشاره به قدرت حاکمیتی داخلی و خارجی این دو نهاد از لزوم استقلال بانک مرکزی کشورها به عنوان شاخصی برای میزان توسعه‌یافتگی و پیشرفت هر کشور سخن گفت.

همچنین وی با بیان تجربیات خود از سفرهای استانی اخیر به نکاتی کلیدی در جهت بهبود وضع اقتصاد و معیشت جامعه اشاره نمود که به عنوان راهکارهای اساسی و بنیادین در بخش‌های برنامه‌‌ریزی و تصمیم‌گیری کشور قابل استفاده خواهد بود و در ذیل به آنها اشاره می‌گردد:

  • ضرورت سرمایه‌گذاری گسترده در توسعه زیرساخت‌های کشور
  • به خدمت گرفتن سیاست‌های خارجی کشور جهت رشد و توسعه اقتصاد
  • جذب سرمایه‌گذاری خارجی و فراهم کردن شرایط امینت مالی برای سرمایه‌گذاران
  • عادی‌سازی روابط مالی و بانکی با سایر کشورها به عنوان ملزومات توسعه اقتصادی کشور
  • عضویت و حضور فعال در نهادهای بین‌المللی اقتصاد همانند سازمان تجارت جهانی
  • بهبود و نوسازی زیرساخت‌های نفتی و استفاده از فناوری‌های پیشرفته در صنعت نفت
  • فراهم‌کردن شرایط لازم برای افزایش صادرات نفت
  • حمایت شفاف، پایدار و متداوم از فعالیت‌های بخش خصوصی
  • فراهم‌نمودن شرایط مناسب صادرات از طریق ایجاد شفافیت و تداوم در سیاست‌گذاری‌های مالی، پولی، اقتصادی و مالیاتی کشور
  • اشاعه و گسترش فرهنگ دیپلماسی و تعامل با کشورهای معقول و متعادل

پروفسور مأنوسی در بخش دیگر از صحبت خود به همکاری با صندوق توسعه ملی در پروژه‌های کلان در حوزه‌ی نفت، گاز و پتروشیمی کشور و همچنین مشارکت با سازمان مناطق آزاد در راه‌اندازی یک مرکز جهانی به عنوان دروازه تعامل اقتصادی با سایر کشورها در جزیره کیش خبر داد. وی این حرکت‌ها را مرهون تلاش‌های تیم فکری و عملیاتی خود در کانادا دانست.

وی همچنین با اشاره به سفرهای متعدد خود به امریکای جنوبی و تعامل با برخی از اتاق‌های بازرگانی این کشورها همانند کلمبیا، برزیل و اکوادور، فقدان حضور نمایندگی‌های اقتصادی و بازرگانی ایران در امریکای جنوبی و از دست دادن فرصت‌های تجاری در بازار بالقوه نیم میلیارد نفری امریکای جنوبی را مایه‌ی تأسف خواند و مجددا بر لزوم مشارکت و حضور در بازارهای جهانی تأکید نمود.
در ادامه نیز به بیان تجربه‌ای از حصول انتفاع از تعامل مستقیم و بدون واسطه این کشورها با ایالات‌متحده در زمینه‌ی استراتژی قیمت‌گذاری منطقه‌ای خودروسازان چندملیتی امریکایی اشاره نمود و با توجه به مشکلات عدیده صنعت خودرو در ایران به ضرورت استفاده از تجربیات مشابه در کشور اشاره کرد و در این راستا عنوان نمود؛ برنامه‌ریزی سفرهای هیئت‌های اقتصادی به کشورهای مختلف با اهدافی همانند بهره‌گیری از فناوری‌های پیشرفته، دسترسی به بازارهای جهانی و… امری ضروری برای بهبود و ارتقای شرایط اقتصادی کشور می‌باشد.

وی با بیان برخی نتایج پژوهش‌های کاربردی در بررسی مشکلات اقتصادی کشور همچون رکود تورمی گفت؛ رشد بی‌رویه سرمایه‌گذاری در املاک، طلا و ارز نشانه‌های عدم پویایی اقتصاد است و مرتفع نمودن این امر نیازمند برنامه‌ریزی و اصلاحات اقتصادی است و در صورت همت صاحب‌منصبان اقتصادی کشور نتایج چشمگیر آن در یک چشم‌انداز پنج‌ساله قابل تحقق است و تنظیم صحیح بودجه، انظباط مالی دولت و آینده‌نگری و برخی تدابیر ذیل را نیز به عنوان بخشی از راهکار برون‌رفت از بحران جاری اقتصادی نام برد:

  • اجتناب از تداوم کسری بودجه در ادوار دولت‌ها
  • کنترل و کاهش هزینه‌های زاید دستگاه‌های دولتی
  • اصلاح نظام مالیاتی جهت جلوگیری از رکود تورمی
  • اصلاح بازارهای پولی و مالی و پرهیز از سیاست‌های انبساطی پولی
  • افزایش سرمایه‌گذاری در راستای گسترش تولید و جلوگیری از عدم واسطه‌گری
  • حفظ استقلال سیاست‌گذاری بانک مرکزی جهت کاهش بحران اقتصادی

وی در بخش بعدی صحبت‌های خود به نقش‌آفرینی بازیگران اقتصاد جهانی پرداخت و با بررسی و مقایسه شاخص‌های کلیدی اقتصادی همانند حجم اقتصاد، میزان سهم از اقتصادجهانی و متوسط رشد اقتصادی یک دهه‌ی اخیر، کشورهای ایالات‌متحده، چین، ژاپن، آلمان، هند، بریتانیا، فرانسه، ایتالیا، کانادا و کره جنوبی را به ترتیب به عنوان ده کشور برتر اقتصاد جهان برشمرد.

وی عدم ایجاد محدودیت در تعاملات اقتصادی با سایر کشورها را معیار توسعه اقتصادی سالم عنوان نمود و گفت؛ سیاست‌های اقتصادی هر کشور باید متناسب و هم‌راستا با منافع ملی تدوین گردد و حرکت در خلاف این مسیر در نهایت به فروپاشی اقتصاد آن کشور منجر خواهد شد. وی همچنین اصلاحات اقتصادی را یکی از گام‌های موثر در بهبود وضع جاری دانست و موقعیت ژئوپولیتیکی خاص ایران در منطقه و داشتن یک جامعه فرهیخته را به عنوان مزیت‌هایی کلیدی اقتصادی ایران برشمرد و برنامه‌ریزی صحیح و اصولی برای عدم خروج نخبگان به عنوان سرمایه‌های ارزشمند انسانی و جلوگیری از اتلاف منابع را بسیار ضروری دانست.
همچنین نقش صاحبان صنایع و بنگاه‌های اقتصادی را بسیار کلیدی و مهم توصیف کرد و با ذکر برخی شواهد از نقش شرکت‌ها و اشخاص همانند آرامکو سعودی و هنری فورد و تاثیرگذاری آنها در مناسبات اقتصادی و سیاسی جهان سخن گفت و در ادامه نیز به اثرات اقتصادی برخی مناقشات جهانی همچون تایوان-چین و روسیه-اوکراین و نقش ایالات‌متحده در استفاده از تحریم‌ها به عنوان ابزاری برای مدیریت و پیشبرد اهداف اقتصادی-سیاسی خود در جهان نیز اشاره نمود.

وی بینش دقیق و بازنگری در مراودات و مناسبات سیاسی و همچنین اصلاحات اقتصادی را جهت اعتلای کشور بسیار ضروری و لازم دانست و ایران را کشوری سرشار و غنی از منابع، ظرفیت‌های فراوان از شمال تا جنوب که نیازمند برنامه‌ریزی و هدایت صحیح دولت‌مردان است، دانست و با تاکید مجدد به برقراری و احیای روابط ایران و کانادا به واسطه جمعیت حدود نیم‌میلیونی ایرانیان و لزوم ارائه خدمات شهروندی و کنسولی در خاک کانادا، گشایش‌هایی را در آینده‌ی نزدیک برای رفع این موانع نوید داد.

در بخش بعدی پروفسور مأنوسی با شنیدن نظرات و پیشنهادات کارآفرینان و نمایندگان بنگاه‌های اقتصادی، به پرسش‌های طرح‌شده حاضرین نیز پاسخ داد.

در پایان همچنین مقرر گردید ضمن بررسی فرصت‌های همکاری و تعاملات قابل انجام توسط نمایندگان و کمیته فنی مشترک دو طرف در اتاق ایران و ایتالیا و همچنین بنیاد توسعه همکاری‌های ایران‌‌کانادا، یادداشت تفاهمی جهت اجرایی نمودن موضوعات تهیه و امضا گردد.

بیشتر بخوانید

دکمه بازگشت به بالا